instagram

Havets kræfter

På Danmarks vestkyst udfolder der sig en evig kamp mellem de store sandklitter og det brusende hav. Havet æder år efter år af den 500 km lange kyst, som langsomt bliver skubbet længere ind i landet. Som et synligt bevis på havets kræfter står de menneskeskabte elementer, der blev opført længere inde i landet nu på frontlinjen i denne kamp.

Sandklitterne ligger som mastodonter og prøver at beskytte det danske land mod at blive spist at det vilde hav. De mange storme i vinter halvåret sætter klitterne på store prøver.

Sandklitterne ligger som mastodonter og prøver at beskytte det danske land mod at blive spist af det vilde hav. De mange storme i vinterhalvåret sætter klitterne på store prøver.

 

Da Trans kirke blev bygget for 900 år siden, lå den midt i sognet. Nu er der kun halvdelen er af sognet tilbage havet har taget den anden halv del.

Da denne kirke blev bygget for 900 år siden, lå den midt i sognet. Nu er der kun halvdelen af sognet tilbage, den anden halvdel har havet taget.

 

Havet og vinden fjerner mere af det sand som er rundt om det 100 år gamle fyrtårn. Toppen af tårnet er taget af da fyrtårnet er ved at blive retaureret så besøgende kan komme op og nyde udsigten de 5-7 år der er tilbage før det styrter i havet.

Havet og vinden fjerner mere og mere af det sand som beskytter det 100 år gamle fyrtårn. Toppen af tårnet er taget af, da fyrtårnet er under restauration. Når det er færdig restaureret vil besøgende kunne komme op og nyde udsigten de sidste 5-7 år der er tilbage før fyrtårnet styrter i havet.

 

Under anden verdenskrig opførte tyskerne bunker langs den danske vestkyst. Bunkerne blev skjult i klitterne så de ikke kunne ses af de engelske piloter der fløj ind over landet. Nu ligger bunker både som et minde om en uhyggelig tid, men også et minde om hvor klitterne engang stod.

Under 2. verdenskrig opførte tyskerne bunkers langs den danske vestkyst. Bunkerne blev skjult i klitterne, så de ikke kunne ses af de engelske piloter, der fløj ind over landet. Nu ligger bunkerne både som et minde om en uhyggelig tid, men også et minde om hvor klitterne engang stod.

 

På en af de få dage om året hvor vinden er i øst ser sommerhuset ud som et idylisk sted tæt på havet. Men sandheden er at den næste storm kan være den sidste for sommeruset.

På en af de få dage om året, hvor vinden er i øst, ser sommerhuset ud som et idyllisk sted tæt på havet. Men sandheden er, at den næste storm kan være den sidste for sommerhuset.

 

Det er ikke kun der hvor havet møder stranden af kampen udfolder sig. Vinden fra vest blæser store mængder af sand ind i landet og få kilometer inden har den skabt en 1 km2 stor ørken. Den store sand banke bevæger sig langsom far vest mod øst med en hastighed på 15 meter om året.

Det er ikke kun der hvor havet møder stranden, at kampen udfolder sig. Vinden fra vest blæser store mængder af sand ind i landet og få kilometer inde, har den skabt en 1 km2 stor ørken. Den store sandbanke bevæger sig langsom fra vest mod øst med en hastighed på 15 meter om året.

Læs interview med Dansk Naturfredningsforening omkring fotoserien

Følg med på Instagram på @Kasper_Hingebjerg

Følg med på Facebook Fotograf Kasper Hingebjerg

9 Comments
 1. Fine billeder, og et dejligt fotogent område du bevæger dig rundt i, men syntes der ligger et skær af blåt over billederne, det kan selvfølgelig skyldes tidspunktet på dagen hvor billederne er taget, og ved at det ikke er min skærm, da den lige er kalibreret efter alle kunstens regler. 🙂

  • Hej Bent

   Tak for din kommentar. Det blå skær er et helt bevist valg i efterbehandlingen af billederne.

 2. Hej Kasper.
  Meget flotte fotos, skynd dig at fotografere især langs kysterne, hvor naturoplevelsen (og turisterhvervet) er ved at blive ødelagt ved beslutningen om at bygge kystnære havvindmøller kun 4 km fra vandkanten: fra Søndervig til Hvide Sande (tjek: Stop Vesterhav Syd Havvindmøller og http://www.stopvesterhavsyd.dk), derudover Jammerland Bugt ved Kalundborg og Vesterhav Nord fra Thyborøn til Bovbjerg Fyr. Vi er kommet fast på Holmsland Klit siden 1972 og har nydt udsigten og solnedgange. Det vide udsyn over havet bliver ødelagt for altid, der er endeligt udbud inden april 2016.
  Vh Susan

  • Hej Susan

   Tak for de tippene. Det er ærgerligt at vores unikke og skønne natur bliver ødelagt af alle de byggeprojekter. Jeg vil prøve at komme forbi nogle af stederne når jeg kommer rundt i landet.

   mvh.
   Kasper

 3. Virkelig spændende måde, du fotograferer på – også de vilde nærbilleder af blomster og dyr, jeg aner ikke hvordan du gør, men det er vanvittig smukt. Tak for at dele.

Leave Your Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

*